08 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ Η ΕΚΑΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ


"Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε το γεγονός της συχνότατης χρησιμοποίησης των Συναδέλφων της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης σε κάθε είδους μεταγωγές, ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητάς τους. Σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη η συνδρομή της ΕΚΑΜ σε μεταγωγές υψηλού κινδύνου. Παρακάτω θα γίνει λόγος για όλες τις άλλες μεταγωγές, για τις οποίες «κάποιοι»,
προφανώς λόγω των φοβικών τους συνδρόμων και της ανασφάλειας τους, αλλά και για να είναι «καλυμμένοι» σε κάθε πιθανό και απίθανο ενδεχόμενο, κρίνουν «απαραίτητη» και την παρουσία Συναδέλφων της ΕΚΑΜ σ’ αυτές. Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αιτήματα για συνδρομή της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης για μεταγωγές από και προς φυλακές, αλλά και για άλλου είδους, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν χαμηλού έως μέσου κινδύνου.  Επιπλέον για μεταγωγές αυτού του είδους έχουν εκπαιδευτεί, από την ΕΚΑΜ, Συνάδελφοι του Μεταγωγών. Ένα από τα πολλά παραδείγματα που μπορώ να αναφέρω και πλέον ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι πρόσφατα ζητήθηκε από την ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, η συνδρομή της για μεταγωγη κρατουμένου από τις φυλακές Δομοκού, στο νοσοκομείο της Λάρισσας για εξετάσεις και για την επιστοφή του σ’ αυτές. Το χειρότερο όμως είναι ότι η συχνή συμμετοχή της ΕΚΑΜ σε τέτοιου είδους μεταγωγές γίνεται σε βάρος της εκπαίδευσης των Συναδέλφων, που αποτελεί το Α και το Ω για αυτήν την Υπηρεσία και τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικότητάς της. Σίγουρα με την ΕΚΑΜ παρούσα, μια μεταγωγή μικρής ή μέσης επικινδυνότητας γίνεται ακόμη ασφαλέστερη, αλλά αυτή η τακτική μοιάζει με την τακτική του να κόβεις φρέσκο βούτυρο με αλυσοπρίονο, ενώ αρκεί και ένα πλαστικό μαχαίρι. Επιπλέον πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που απαιτείται για τις συχνές μετακινήσεις τις ΕΚΑΜ, σε μια εποχή που όλοι κάνουν λόγο για περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Κλείνοντας, ήθελα να προσθέσω ότι είναι επιβεβλημένο να γίνεται σωστή και αντικειμενική ιεράρχηση του βαθμού επικινδυνότητας μιας μεταγωγής και να ζητείται η συνδρομή της ΕΚΑΜ μόνο όταν κάποια χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου".

Υπαρχιφύλακας ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ Ιωάννης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Ν.Θ., Αντ/πος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ., Ιδρυτικό Μέλος της «ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου