Η επιστολή του αναγνώστη δια μέσω του bloko.gr προς της διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ
Χορήγηση εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος σε συνταξιούχους «δύο κατηγοριών», ευνοούμενους και μη, μετόχους του Τ.Π.ΑΣ / ΤΕΑΠΑΣΑ. Στους μεν χορηγείται άμεσα, στους δε (θύματα) υπάρχει
λίστα αναμονής.
Κύριοι του ΤΕΑΠΑΣΑ
- Με την εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Φ. 30218/ 26803/ 817 από 28-11-11 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 2848/ 15-12-11 τ. β’) προβλέπεται ότι οι μέτοχοι του Τ.Π.ΑΣ/ ΤΕΑΠΑΣΑ, παλαιοί ασφαλισμένοι κατά τις διατάξεις του Ν. 2084/ 92, εξερχόμενοι της ΕΛ.ΑΣ με αίτησή τους, λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ κατόπιν αίτησής τους λόγω συνταξιοδότησης, με την προϋπόθεση συμπλήρωσης τουλάχιστον -31- ετών ασφάλισης στον τομέα από την ημερομηνία ένταξής τους σ’ αυτόν, ανεξάρτητα από το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Δυστυχώς για τους συναδέλφους του Τ.Π.ΑΣ που εξήλθαν του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας με αίτησή τους, με τη συμπλήρωση -25- ετών Υπηρεσίας, παρόλο που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, θα εισέλθουν στη λίστα αναμονής για -1- έως -6- έτη, ώστε να συμπληρώσουν τριάντα ένα (31) έτη ασφάλισης, προκειμένου να τους χορηγηθεί το εφάπαξ βοήθημα, και αυτό οφείλεται διότι το Συμβούλιο του ΤΕΑΠΑΣΑ μερίμνησε με εισηγητική του απόφαση προς το εν λόγω Υπουργείο να εκδοθεί η δυσμενέστατη και άδικη αυτή απόφαση για ένα μέρος των μετόχων. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΑΠΑΣΑ θα έκαναν τη σχετική εισήγηση-πρόταση εάν ήταν εις βάρος των ιδίων; Ή μήπως τα μέλη αυτού είχαν συμπληρώσει τα τριάντα ένα (31) έτη υπηρεσίας και δεν είχαν πρόβλημα ως προς την καταβολή του εφάπαξ; Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου υπάρχει λίστα αναμονής (σειρά προτεραιότητας) για τη χορήγηση του εφάπαξ. Γιατί συνέβη αυτό στους μετόχους του Τ.Π.ΑΣ; Για τη σωτηρία του ταμείου του ΤΕΑΠΑΣΑ έπρεπε να υπάρξει κάποια ανισομερής μεταχείριση εις βάρος των μετόχων; Υπάρχουν ευνοούμενοι και μη; Ανακοίνωσαν ποτέ στους μετόχους κάποια αναλογιστική μελέτη για τη σωτηρία του ταμείου που είχε πρόβλημα αποθεματικών; Μήπως στον πανικό τους για τη σωτηρία του ταμείου έλαβαν πρόχειρη απόφαση; Γιατί σε κάποιους να χορηγείται άμεσα το εφάπαξ, με τη συμπλήρωση -31- ετών υπηρεσίας και σε κάποιους που αποχωρούν με αίτησή τους στα -25- έτη να μη χορηγείται αυτό; Εφαρμόσθηκε ισονομία για τους μετόχους; Γιατί στα λοιπά Σώματα Ασφαλείας δεν ισχύει και δεν εφαρμόστηκε η ίδια πολιτική; Κατά το Σύνταγμα δεν υπάρχει ισονομία στους μετόχους; Γιατί αντιμετωπίζονται ευμενέστερα κάποιοι απόστρατοι; Γιατί χορηγείται άμεσα στους αυτεπαγγέλτως αποστράτους και γιατί σε όσους τίθενται εν αποστρατεία για λόγους πειθαρχικούς με λιγότερα των -31- ή και των -25- ετών υπηρεσίας να χορηγείται ομοίως άμεσα; Αναρωτιέμαι πώς εξεδόθη μια τέτοια άδικη Υπουργική Απόφαση; Για κάποιον που απεστρατεύθη με αίτησή του, συμπληρώνοντας τα -25- έτη υπηρεσίας, εντός του έτους 2013, δεν είναι άδικο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση να λάβει το εφάπαξ βοήθημα το έτος 2019; Ποιος εγγυάται ότι θα του αποδοθεί αυτό και μάλιστα ατόκως το έτος 2019; Μήπως στο χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2019 ισχύσει κάποια άλλη νομοθεσία και του αποδοθεί ένα μικρό μέρος ή τίποτε; Γιατί εξανάγκασαν με την πολιτική τους αυτή την πλειοψηφία των συναδέλφων που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης στα -25- έτη να παραμείνουν στο Σώμα -31- έτη ώστε να τους αποδοθεί το εφάπαξ; Γιατί όσοι αποχωρούν στα -25- έτη δεν το δικαιούνται; Για ποιο λόγο να καταβάλλεται αυτό μετά από την παρέλευση ενός (1) έως έξι (6) έτη ατόκως; Τι ρύθμιση είναι αυτή;
Δεν είδα αντίδραση εκ μέρους των συνδικαλιστών των διαφόρων σωματείων της ΕΛ.ΑΣ; Πληροφορήθηκα ότι κάποιο σωματείο των Αθηνών, προσέφυγε κατά της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρχικά ορίσθηκε δικάσιμος για το μήνα Μάιο του έτους 2013, πλην όμως ανεβλήθη η εκδίκαση της υπόθεσης για το μήνα Οκτώβριο του ιδίου έτους. Και πάλι τον Οκτώβριο δεν εκδικάσθηκε η υπόθεση και ανεβλήθη για τη 10η Φεβρουαρίου του έτους 2014. Γνωρίζουμε τους λόγους της αναβολής; Μήπως αναβληθεί η υπόθεση και πάλι; Μήπως «εσκεμμένως» το ΤΕΑΠΑΣΑ δεν καταθέτει κάποια έγγραφα ή αναλογιστική μελέτη που αιτήθηκε το δικαστήριο προκειμένου να προβεί στην εκδίκαση της υπόθεσης; Γνωρίζουν οι κύριοι απόστρατοι που αναμένουν στη λίστα για το εφάπαξ ότι υπάρχουν αποθεματικά στο ταμείο του Τ.Π.ΑΣ/ ΤΕΑΠΑΣΑ; Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ για τα αποθεματικά είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ του ΤΕΑΠΑΣΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο αποφάσεις:
α) ΑΔΑ: ΒΛ9ΕΟΡΡΞ-6ΚΠ την 3/9/2013. Το χρηματικό πλεόνασμα του Τ.Π.ΑΣ που κατετέθη στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια τριακόσιες ογδόντα πέντε χιλιάδες οκτακόσια ενενήντα ένα ευρώ (8.385.891,61 €).
β) ΑΔΑ: ΒΕΖΣΟΡΡΞ-7ΡΟ την 19/6/2013. Το χρηματικό πλεόνασμα του Τ.Π.ΑΣ που κατετέθη στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια πεντακόσιες εξήντα έξι χιλιάδες πεντακόσια ογδόντα πέντε ευρώ (3.566.585,96 €).
- Για ποιο λόγο ενώ κατατίθενται εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν εισηγείται το ΤΕΑΠΑΣΑ να καταργηθεί με νόμο ή άδικη Υπουργική απόφαση ώστε να προβεί στην αποπληρωμή των μετόχων που αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους στα -25- έτη υπηρεσίας; Μπορεί να μας γνωρίσει το ΤΕΑΠΑΣΑ τον συνολικό αριθμό των αποστράτων μέχρι σήμερον που περιμένουν τη λίστα αναμονής των τριάντα ένα (31) ετών; Είναι περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) μέτοχοι; Πόσα χρήματα απαιτούνται για την αποπληρωμή αυτών; Αυτοί έχουν σώσει το ταμείο από την πτώχευση; Είναι σε θέση το ΤΕΑΠΑΣΑ να μας γνωρίσει το πλεονάζον χρηματικό απόθεμα που υπάρχει για το Τ.Π.ΑΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος; Εάν θα υπάρξει κάποιο μελλοντικό «κούρεμα» στα αποθεματικά του Τ.Π.ΑΣ ποιο θα είναι το όφελος για όλους τους συναδέλφους εν ενεργεία ή αποστράτους; Τι θα πουν τότε οι υπεύθυνοι του ΤΕΑΠΑΣΑ; Επί όλων των ανωτέρω ερωτημάτων οι υπεύθυνοι του ΤΕΑΠΑΣΑ οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στους μετόχους του ταμείου.
- Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο για το θέμα, πιστεύω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑΠΑΣΑ δε χειρίσθηκε το όλο θέμα αντικειμενικά και δίκαια για το μέρος των μετόχων που αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους στα -25- έτη υπηρεσίας. Δικαίωση για αυτούς θα υπάρξει μόνο στη δικαιοσύνη με σχετική προσφυγή, τα δε χρήματα θα τους καταβληθούν εντόκως εις βάρος του ταμείου. Με λυπεί όμως το γεγονός πως τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να είναι μια γροθιά και πως κάποιοι κοίταξαν τον εαυτό τους και διαχώρισαν τους αποστράτους σε δύο κατηγορίες, ευνοούμενους και μη.
- Μακάρι το Συμβούλιο της Επικρατείας την 10/2/2014 να εκδικάσει την Υπόθεση και να μην τύχει νέας αναβολής. Σε περίπτωση εκδίκασης της υπόθεσης πιστεύω ότι θα ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση και τότε ίσως κάποιοι αντιληφθούν ότι δεν ενήργησαν δικαίως για τους μετόχους.
Χαλάνδρι, 14/1/2014
Μετά τιμής,
Γιώργος
.bloko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου