30 Σεπτεμβρίου 2016

Νέος… ετών 100 στη Σούδα !!!!!

199
Είναι γνωστό πλέον ότι η

μακροζωία των περισσοτέρων (παλιών) Κρητικών και η άριστη -μέχρι τα βαθιά γεράματα- υγεία τους οφείλεται κυρίως στην παραδοσιακή διατροφή παρά τις κακουχίες και τους πολέμους που πέρασαν ως νέοι.
Mε τη βοήθεια του Σταύρου Μυριδάκη, συναντήσαμε στη Σούδα τον συμπολίτη μας Γιάννη Παπαγεωργίου, που κλείνει φέτος έναν αιώνα ζωής, με τον οποίο είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Ο ίδιος διηγήθηκε την οικογενειακή του ιστορία.
«Ο πατέρας του ήρθε το 1912 από τη Μάκρη της Μ. Ασία, παντρεύτηκε τη Στυλιανή και έκαναν 3 παιδιά. Εγώ γεννήθηκα στις 9-4-1916. Το 1938 παρουσιάστηκα στο στρατόπεδο Ρεθύμνου, υπηρέτησα 8 μήνες ως προστάτης. Το 1940 πήγα στον πόλεμο στην Αλβανία με την 5η Μεραρχία, που φτάσαμε μέχρι τα σύνορα, στο Τεπελένι.
Στο τέλος του πολέμου το 1944 υπηρέτησα ξανά την πατρίδα, μεταφέροντας τους Γερμανούς από την Παλαιόχωρα στο λιμάνι της Σούδας, με τα πόδια, μαζί με τον αξιωματικό Διακωνιαράκη και τον λοχία Μαλανδράκη, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή.
Το 1947 παντρεύτηκα την Αλεξία Μπομπολάκη απέκτησα 6 παιδιά, 4 κορίτσια και 2 αγόρια. Εχω 7 εγγόνια και 5 δισέγγονα και πηγαίνω για τρισέγγονα» είπε χαμογελώντας.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Ο κ. Παπαγεωργίου μετά τον πόλεμο είχε δικό του βουστάσιο – χοιροστάσιο και πολλά στρέμματα κήπων, που αφιέρωνε πολλές ώρες δουλειά την ημέρα. Σήμερα ασχολείται με τον κήπο του, που φυτεύει ντομάτες, λάχανα και μαρούλια, ενώ κλαδεύει και περιποιείται τα λουλούδια του.
Το πρωί σηκώνεται στις 6 – 7 και κοιμάται αργά το βράδυ. Δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο μυστικό μακροζωίας, αλλά η διατροφή του μέχρι και την ηλικία των 45 ετών -όπως μας δήλωσε- ήταν «αρκετό λάδι, που είναι υγιεινό, αβγά καθημερινά, μυζήθρα, όλα τα λαχανικά και όσπρια, και απαραίτητα ένα ποτηράκι κρασί και καφέ με μέτρο.
Στη συνέχεια μέχρι και σήμερα η διατροφή μου περιέχει κάθε πρωί – βράδυ, τσάι, μαλοτήρα, μαντζουράνα με γάλα και ένα παξιμάδι. Το μεσημέρι ένα καλό γεύμα, κρέας, που το συνοδεύω πάντοτε με λαχανικά, όσπρια και πάντα λίγο λάδι ωμό».
ΤΟ… ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ
Ο κ. Γιάννης τέλος μας παρακάλεσε να μην ξεχάσουμε να γράψουμε -όπως μας επεσήμανε- ότι «για τη μακροζωία, το σπουδαιότερο είναι να έχεις καλή σύντροφο, καλά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.
Εγώ ήμουν τυχερός, γιατί τα έχω όλα αυτά και ευτυχώς μέχρι σήμερα, μου το δείχνουν όλοι τους».
Αξίζει τέλος ν’ σημειώσουμε ότι δεν παίρνει και κανένα χάπι! Να ’σαι καλά πάντα κ. Γιάννη.
μακελειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου