06 Μαΐου 2015

Δέκα δικτάτορες που τιμήθηκαν σαν εθνικοί ήρωες

Δέκα δικτάτορες που τιμήθηκαν σαν εθνικοί ήρωες
Από τη δικτατορία του Τσαουσέσκου, σε αυτή του Φράνκο, τη Χούντα των στρατηγών και τα εγκλήματα του Στάλιν. Οι ηγέτες που εξυμνούνται από τους πολίτες και δικτατορικά καθεστώτα που εξυμνούνται από αυτούς, δείχνοντας πως η ιστορία δεν διδάσκει πάντα.
10. Νικολάε Τσαουσέσκου
  

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου ήταν ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας από το 1965 μέχρι την εκτέλεσή του τα Χριστούγεννα του 1989. Πρέπει να ήταν ο μόνος από τους ηγέτες του ανατολικού μπλοκ που έχει μισηθεί τόσο πολύ από τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του τα παιδιά κάτω των 10 ετών εντάσσονταν αναγκαστικά στην μυστική αστυνομία, προκειμένου να κατασκοπεύουν και να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στο τυραννικό καθεστώς. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 15.000 πολίτες έχαναν τη ζωή τους.
Ενώ σε δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2010 το 63% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι η ζωή κατά τη περίοδο της δικτατορίας ήταν καλύτερη και το 40% δήλωσε ότι θα ψήφισε τον Τσαουσέσκου αν έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές.
Ωστόσο , κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η Ρουμανία είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. Έτσι, η απελπισία του λαού από διαφθορά του οδηγεί σε προσπάθειες εύρεσης λύσεων που χαρακτηρίζονται απαγορευτικές.
9. Park Chung Hee
 

Από το 1961 έως το 1979 ο Park Chung Hee υιοθέτησε ένα απολυταρχικό καθεστώς διοίκησης της χώρας του. Κατά την επικράτησή του οι βασανισμοί, οι ανακρίσεις και η δολοφονίες ήταν καθημερινό φαινόμενο για τους νοτιοκορεάτες πολίτες. Μάλιστα ήταν ένας από τους ηγέτες που εξαφάνισε μυστηριωδώς σχεδόν όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Σήμερα, ακόμη και μετά τον απολογισμό της δικτατορίας του, ο λαός τον αντιμετωπίζει σαν εθνικό ήρωα, τον θεωρεί τον καλύτερο πρωθυπουργό που πέρασε από την πολιτική σκηνή.
Και ενώ μπορεί ο ίδιος να σύνθλιψε την δημοκρατία στη χώρα, ωστόσο φρόντισε να υπάρχει σημαντική οικονομική άνθιση, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα ο λαός τον ευχαριστεί και τον τιμά.
8. Antonio de Oliveira Salazar
  

Ο Antonio de Oliveira Salazar πρέπει να είναι ένας από τους μακροβιότερους δικτάτορες όλων των εποχών. Ηγήθηκε της χώρας του για περισσότερα από 40 χρόνια και έκανε τη Πορτογαλία ένα ήμι φασιστικό κράτος. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η μυστικές αρχές έψαχναν σε καθημερινή βάση τα σχολεία, τις δουλειές ή τα δημόσια κτίρια στη χώρα προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί τρομοκρατικοί στόχοι.
Η πτώση του δικτατορικού του καθεστώτος έγινε το 1974, ενώ η φήμη του συνεχίζει αν αναβαίνει από τότε, με τους πολίτες να θεωρούν ότι τα θετικά του καθεστώτος ήταν περισσότερα από τα αρνητικά.
Μάλιστα, η φωτογραφία του είναι κρεμασμένη σε εστιατόρια και καφετέριες, κάτι που σχετίζεται με την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα το 2010.
7. Francisco Franco
 

Ο Francisco Franco ήταν ένας από τους σημαντικότερους δικτάτορες της Ευρώπης, ωστόσο το γεγονός ότι η δράση του ήταν παράλληλη με αυτή του Χίτλερ και του Μουσολίνι, επισκίασε τα εγκλήματά του.
Κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής εκστρατείας του περισσότεροι από 114.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις ομάδες εξόντωσης, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες βρίσκονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η μνήμη των σύγχρονων Ισπανών πολιτών έχει ξεχάσει της θηριωδίες, καθώς σε δημοσκόπηση της El Mundo το 2013 δήλωσαν πως θα επιθυμούσαν την κυριαρχία του δικτάτορα από την επικρατούσα κυβέρνηση. Ενώ, το βιβλίο για την ιστορία του ανακηρύχθηκε σε εθνικό best-seller.
Την ίδια στιγμή, είναι πολλοί εκείνη που δηλώνουν πως ο Franco ήταν αυτός που "προστάτεψε" τη χώρα από την εξάπλωση του κομμουνισμού, Ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δικαιολογεί τη δράση του δικτατορικού καθεστώτος και των εγκλημάτων του.
6. Η Χούντα των Συνταγματαρχών
 

Είναι η περίοδος της δικτατορίας στην Ελλάδα που επικράτησε μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967 έως τις  23 Ιουλίου 1974. Στη διάρκεια της επταετίας σχηματίστηκαν τέσσερις δικτατορικές κυβερνήσεις η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια 1967, η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου 1967, η Κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη 1973, η Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973.
Η επταετία είναι το μελανό σημείο της ελληνικής ιστορίας καθώς άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα, εκκαθαρίσεις, βασανισμούς, ανακρίσεις και έναν τρομοκρατημένο λαό.
Όταν ήλθε η πτώση του καθεστώτος ήταν πολλοί οι πολίτες που εναντιώθηκαν στη νέα κυβέρνηση για τη πτώση των στρατηγών. 
Το 2013 σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis το 1/3 των Ελλήνων πίστευε ότι η συνθήκες ήταν καλύτερες στη χώρα κατά την επικράτηση της δικτατορίας, παρά με τα σύγχρονες δημοκρατικές κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή.
5. Φερδινάντο Μάρκος
 

Ο Φερδινάντο Μάρκος ήταν πρόεδρος και δικτάτορας των Φιλιππίνων, από τις 30 Δεκεμβρίου 1965 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 1986. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του 3.257 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, άλλοι 35.000 βασανίστηκαν και 70.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν. Παράλληλα ο ίδιος καταχράστηκε ογκώδη ποσά κρατικού χρήματος (περίπου 10 δισ. δολάρια), τα οποία μετέφερε στο εξωτερικό και χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος πιο διεφθαρμένος άνθρωπος του κόσμου.
Το 2011 η πλειονότητα των Φιλιππινέζων επιθυμούσε την εκταφή και τη ταφή του στο νεκροταφείο των εθνικών ηρώων. Ενώ το 2014 μια καμπάνια στο Twitter τον ανέδειξε στον "καλύτερο πρόεδρο της χώρας".
Παράλληλα, ο λαός θεωρεί ότι ο Μάρκος έσωσε τις Φιλιππίνες από την εξάπλωση του κομμουνισμού, παρόλο που η χώρα δεν αντιμετώπιζε τέτοιο κίνδυνο.
4. Ο Έριχ Χόνεκερ
 

Ο Έριχ Χόνεκερ ήταν Ανατολικογερμανός πολιτικός και κατείχε την εξουσία για 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οι πολιτικοί του αντίπαλοι βασανίζονταν σε καθημερινή βάση ενώ παράλληλα φυλακίζονταν.
Η κυβέρνηση του Χόνεκερ δεν έβλαψε μόνο τη δημοκρατία της χώρας, αλλά και την οικονομία. Η κυβέρνησή του επέβαλε σκληρά μέτρα την ώρα που οι Δυτικογερμανοί απολάμβαναν μια πλουσιοπάροχη ζωή, κάνοντας τη διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας ακόμη πιο έντονη.
Παρόλα αυτά, το 2009 η εφημερίδα Der Spiegel δημοσίευσε δημοσκόπηση στην οποία το 49% των πολιτών υποστήριζε ότι η ζωή ήταν καλύτερη τότε, αναπολώντας τη λειτουργία του Στάζι  (Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας), που είχε αναλάβει τις παρακολουθήσεις και την κατασκοπία των πολιτών. 
3. Σουχάρτο


Ο Σουχάρτο ήταν Ινδονήσιος στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε 2ος Πρόεδρος της ασιατικής χώρας από το 1967 ως το 1998, όταν παραιτήθηκε μετά από λαϊκή εξέγερση. Ο δικτάτορας κατάφερε να καταχραστεί 35 δισ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία αφήνοντας τη χώρα σε άθλια οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, ήταν υπεύθυνος για δυο γενοκτονίες.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν στάθηκε αρκετό προκειμένου να στρέψει τον λαό εναντίων του, αφού μέχρι και σήμερα είναι πολλοί αυτοί που εξ υμνούν τις πράξεις του. Δικαιολογία για τις κτηνωδίες του ήταν η προστασία της χώρας από την εξάπλωση του κομμουνισμού.
2. Μπενίτο Μουσολίνι


Ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν Ιταλός πολιτικός, ιδρυτής και ηγέτης του φασιστικού κόμματος. Διοίκησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943 υπό δικτατορικό καθεστώς, μετατρέποντάς τη σε φασιστική πολιτεία. Υπήρξε σύμμαχος του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε τη χώρα του, ως δύναμη της συμμαχίας του Άξονα, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα εγκλήματα του ήταν τόσο σημαντικά που ήταν έ4νας από τους πιο μισητούς ηγέτες του κόσμου. Μετά τη πτώση του δικτατορικού καθεστώτος προσπάθησε να διαφύγει στην Ελβετία με την ερωμένη του και συνελήφθη από παρτιζάνους που τον δίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες και τον εκτέλεσαν με άλλα 16 άτομα της κυβέρνησης του.
Παρόλα αυτά το όνομά του συνεχίζει να πουλάει, απόδειξη τα σουβενίρ που πωλούνται στους τουριστικούς δρόμους της Ιταλίας. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι Ιταλοί που αναπολούν τη δικτατορία του που είχε μετατρέψει την Ιταλία σε υπερδύναμη.
1. Ιωσήφ Στάλιν


Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν ήταν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1922 ως το 1953. Αν μπορούσε κάποιος να συγκεντρώσει όλες τις δολοφονικές ενέργειες των προηγουμένων δικτατόρων αυτός θα ήταν σίγουρα ο Στάλιν. 
Οι σύγχρονοι ιστορικοί εκτιμούν ότι το δικτατορικό του καθεστώς ήταν υπεύθυνο για το θάνατο έως και 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πραγματοποίηση γενοκτονία στην Ουκρανία, ενώ ο στρατός του ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους και αδίστακτους όλων των εποχών.
Ωστόσο, το 2011 μια δημοσκόπηση κατέγραψε ότι το 45% των Ρώσων θα στήριζε ξανά το καθεστώς του Στάλιν, ενώ στη Γεωργία το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 68%. Την ίδια στιγμή, άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι 50 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες θεωρούν τον Στάλιν ως το τρίτο καλύτερο ηγέτη όλων των εποχών.
Όλα αυτά γιατί ο Στάλιν κατάφερε να νικήσει τους Ναζί.
news247.gr (Πηγή: Listverse)
bloko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου