30 Ιανουαρίου 2015

BΓΗΚΑΝ ΤΑ “ΜΑΧΑΙΡΙΑ”! Σόιμπλε: Δεν θα σας επιτρέψουμε να μας εκβιάσετε!- Σακελαρίδης: “Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με ΣΕΝΑ!”

198


Η πρώτη κόντρα μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και της Γερμανίας είναι πλέον γεγονός. Οι απειλές που έφτασαν στηνΑθήνα από το Βερολίνο δεν έμειναν αναπάντητες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει δεν γίνεται μόνο με τη Γερμανία!
«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόϊμπλε όσον αφορά στις προθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα.
«Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τόνισε ότι «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».
«Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν ληφθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση και να υλοποιηθούν», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε αυτό το πλαίσιο έτοιμη για συνεργασία και αλληλεγγύη με τον καθένα, αλλά μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε κανένα άλλο.
Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε ακόμη τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές:
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση», δήλωσε, «αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού. Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνον εφόσον τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Και χωρίς εμπιστοσύνη, μπαίνει σε κίνδυνο η λαϊκή υποστήριξη στην αλληλεγγύη».
Το τελεσίγραφο της Γερμανίας
Νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις αποκαλύψεις των Financial Times για τις προθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που έστειλε νέο μήνυμα στην Αθήνα: καθίστε στο ίδιο τραπέζι με την τρόικα και ξεχάστε “κούρεμα” και διάσκεψη για το χρέος. Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο από την πλευρά του Βερολίνου προς την ελληνική πλευρά, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, διεμήνυσε πως ούτε το θέμα της διάσκεψης για το χρέος υπάρχει στα σενάρια του Βερολίνου. Και κυρίως δεν υπάρχει θέμα παράτασης, ακόμη κι αν ζητηθεί, αν η Αθήνα δεν έχει κάνει όσα έχουν συμφωνηθεί!
Η συζήτηση για μια μείωση του χρέους της Ελλάδας δεν είναι εναρμονισμένη με την πραγματικότητα και η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια επέκταση του προγράμματος αρωγής της μόνο αν είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα.
«Η πραγματικότητα είναι απλή: Στο τέλος Φεβρουαρίου ένα πρόγραμμα αρωγής εκπνέει το οποίο για να τερματιστεί κανονικά, χρειάζεται επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ και πρόσθεσε πως έγκειται στην τρόικα να αποφασίσει αν η Ελλάδα το έχει επιτύχει.
«Αν κάποια από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τεθούν σε εφαρμογή, τότε πρέπει να θέσουμε το ερώτημα αν το πρόγραμμα τίθεται ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση», δήλωσε.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να εργασθούμε περαιτέρω με την Ελλάδα … Όμως δεν θα υποχρεώσουμε την Αθήνα να δεχθεί τη βοήθειά μας», δήλωσε ο Γέγκερ, προσθέτοντας πως μια παράταση θα είναι δυνατή μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Αλλιώς, και να γίνει αίτημα για παράταση, αν τα συμφωνηθέντα δε τηρηθούν, το αίτημα θα απορριφθεί.
«Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις από την Αθήνα φαίνεται ότι είναι προς την άλλη κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός εκπρόσωπος δεν δίστασε να… κατηγορήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη πως δεν θέλει την βοήθεια της Γερμανίας και πως παρόλο που η παράδοση (!) είναι πως οι νεοεκλεγείς υπουργοί τηλεφωνούν στο υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου για να κλείσουν… ραντεβού, η ελληνική πλευρά δεν το έκανε!
Από την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός ξεκινά μίνι περιοδεία στην Ευρώπη και θα συναντηθεί κατά σειρά με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, τον Γάλλο Μισέλ Σεπέν και με τον Ιταλό Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Σύμφωνα με τον Γέγκερ, το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων είναι λάθος μήνυμα από την ελληνική πλευρά και σε αυτό, είπε, συμφωνούν και οι εταίροι της Γερμανίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει συζητήσει το θέμα μαζί τους ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε και μάλιστα υπάρχει και συμφωνία!
Επισήμανε ότι το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων είναι το λάθος μήνυμα υποστηρίζοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εταίροι της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου