06 Φεβρουαρίου 2012

Ξεπέρασαν τους 360 οι νεκροί από το ψύχος στην Ευρώπη [φωτο]



Ξεπέρασαν τους 360 οι νεκροί από το ψύχος στην Ευρώπη [φωτο]
Στην Ευρώπη του 2012, οι νεκροί από το κύμα ψύχους που σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνονται κάθε μέρα. Και φυσικά στην πλειοψηφία τους είναι άστεγοι…
Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη το τελευταίο δεκαήμερο έχει προκαλέσει νέα θύματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο από υποθερμία σετουλάχιστον 360, δίχως να υπολογίζονται τα θύματα από τους ολισθηρούς δρόμους, τις ελαττωματικές σόμπες και τις πλημμύρες, που οφείλονται στην τήξη του χιονιού.

Οι ανατολικές περιοχές της Γηραιές Ηπείρου έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα, με την Ουκρανία να καταγράφει 135 θανάτους, ενώ στην Πολωνία ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στους 62, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν άστεγοι, συχνά σε κατάσταση μέθης.
Στη γειτονική Λιθουανία 12 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από το ψύχος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 23 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης.
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 18, μετά την ανακάλυψη ενός αστέγου που πέθανε από υποθερμία χθες στο Μπρνο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Στη Βουλγαρία πέντε άνθρωποι πνίγηκαν σήμερα στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την τήξη του χιονιού, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία. Η κυκλοφορία ανάμεσα στις δύο χώρες διακόπηκε στο κυριότερο μεθοριακό πέρασμα του Καπιτάν-Αντρέγεβο, ενώ και η κύρια σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία διακόπηκε στη Βουλγαρία, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Μάριτσα.
Δώδεκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από το ψύχος στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, ενώ περίπου 50 χρειάσθηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, ή δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις ελαττωματικής σόμπας.
Αλλά και στη Βρετανία, όπου αναμένεται ύφεση των φαινομένων σε ένα βαθμό, η εναέρια κυκλοφορία επανήλθε σε σχεδόν κανονικά επίπεδα σήμερα στο αεροδρόμιο του Χίθροου, πρώτου σε όγκο πτήσεων στην Ευρώπη, όπου έξι εκατοστά χιονιού είχαν προκαλέσει την προηγουμένη την ακύρωση σχεδόν των μισών από τις 1.300 προγραμματισμένες πτήσεις, τονίζει εκπρόσωπός του.
Η Ελβετία κατέγραψε κατά την περασμένη νύκτα ένα νέο ρεκόρ ψύχους για φέτος, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -35,1 βαθμούς στο Σαμεντάν, στο καντόνι Γκριζόν (ανατολικά), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.
Το φάσμα μίας μεγάλης διακοπής ρεύματος πλανάται πάνω από τη Γαλλία, στην οποία οι παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και η Βρετάνη είναι οι περισσότερο απειλούμενες από μία τέτοια εξέλιξη.
Οι μόνοι που πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για το κύμα του χιονιά είναι οι διοργανωτές ενός μεγάλου αγώνα πατινάζ πάνω σε κανάλια στη βόρεια Ολλανδία: ο επονομαζόμενος «γύρος των ένδεκα πόλεων» (Elfstedentocht) στη Φρίζε, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί πλήρως μόνον δεκαπέντε φορές από την πρώτη του εκκίνηση το 1909, θα μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει εάν τα ο πάγος στα κανάλια συνεχίσει να γίνεται πιο παχύς.
Το αλβανικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, σήμερα, το κλείσιμο των σχολείων στο βόρειο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Τα σχολεία έκλεισαν στην Πούλκα, το Κούκες και την Τροπόγια, στη βόρεια Αλβανία, καθώς και στην Κορυτσά και την Ερσέκα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
ΠΗΓΗ: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου